Hundraser

Papillon

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Papillon klassas som en dvärgspaniel och är i första hand en sällskapshund. Det är en ras som är mycket lättanpassad och går ihop med alla, oavsett om du är gammal eller ung, energisk eller lat.

Personlighet och temperament

Papillon är en glad och vänlig ras som är full av energi. Den tycker mycket om att gå långa promenader men nöjer sig också med vanliga koppelpromenader eller att ligga på soffan och ta det lugnt. Den älskar att få uppmärksamhet och att vara sina ägare till lags. Papillon är en pigg och lättlärd ras som ofta används till hundsporterna agility och lydnad.

Papillon kommer bra överens med barn och andra husdjur såsom katter och andra hundar. De är snälla mot främlingar men skäller en del, framförallt när någon närmar sig huset. Man bör vara medveten om att Papillon kan hitta på en del hyss om den inte blir tillräckligt stimulerad eller om den inte får tillräckligt med uppmärksamhet.

Utseende och storlek

Papillon betyder fjäril på franska och rasen har fått sitt namn efter sina fjärilsliknade öron. Rasen blir vanligtvis mellan 20 – 28cm hög och väger mellan 3,6 – 4,5kg. Papillonens päls är silkig och finns i flera färger, bland annat vit, sobel, gulbrun, svart och vit samt brun och vit

Övrig fakta

Phaléne är en ras som är mycket lik Papillon men som istället har hängande öron. De kan födas i samma kull men räknas som två olika raser och bör inte förväxlas. Likt andra små hundar är Papillon helt omedvetna om sin storlek och kan ge sig på stora hundar. Därför är det bra att lära dem hur de ska bete sig runt andra hundar.

När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns tyvärr ingen garanti att hundallergiker tål Papillon. Papillon är en frisk hund som kan bli mycket gammal. Den förväntande livslängden ligger mellan 14 – 16år. Priset för en Papillon valp varierar och kostar i dag mellan 10 000 – 15 000 kronor.