Hundraser

Portugisisk vattenhund

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Rasen ursprungliga användningsområde var från början att hjälpa till på fiskebåtar, genom att driva in fisk i näten, hämta in trasiga nät och redskap som fallit i vattnet. Idag används rasen framförallt som sällskapshund, även om den gärna vill arbeta och kräver en del aktivering. Aktiviteter som passar den portugisiska vattenhunden är bland annat agility, lydnad, viltspår.

Personlighet och temperament

Portugisisk vattenhund är en intelligent, pigg och rolig ras. Det är en viljestark och aktiv ras som älskar allt som har med motion och träning att göra. Den är påhittig, social och mycket tillgiven sin ägare. Portugisisk vattenhund är känslig och mycket sällskaplig och vill gärna ha människor runtomkring sig.

Rasen kommer bra överens med barn, andra hundar och husdjur, framförallt om de vuxit upp tillsammans. Som namnet antyder så älskar den Portugisisk vattenhunden vatten och kommer vilja bada och plaska i vattenpölar så fort den får chansen.

Utseende och storlek

Portugisisk vattenhund är en mellanstor, välbyggd ras. Den är robust och muskulös och väger mellan 16 – 25 kg. Hanen blir cirka 50 – 57 cm och tiken 43 – 52 cm. Rasen finns i två pälstyper: en med täta lockar och den andra med glänsande vågig päls.

Färgen på pälsen är svart, vit och olika nyanser av brunt. Den finns även i kombinationen av svart eller brunt och vit. Portugisisk vattenhund kräver en hel del pälsvård och bör borstas och kammas dagligen. Den behöver regelbundna bada och klippning.

Övrig fakta

Portugisisk vattenhund är en mycket aktiv och uthållig ras som kräver rejält med fysisk aktivitet. Den behöver minst en långpromenad och gärna en simtur om dagen för att bli tillfredsställd och lugn. Den behöver dessutom tillgång till en stor inhägnad tomt för att minska risken att den rymmer.

Många allergiker verkar tåla rasen, även om det är individuellt och beror på allergin hos personen det rör. Portugisisk vattenhund har en livslängd på 12–15 år.