Hundraser

Pudel (mellan)

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Pudeln är en gammal europeisk ras och finns i fyra storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudeln, storpudeln. Rasen är framförallt en sällskapshund och en mycket populär utställningshund. Pudeln fungerar också bra som vall- och jakthund.

Personlighet och temperament

Pudeln är en livlig, energisk och intelligent ras som inte behöver träna på något mer än ett par gånger innan den lärt sig. Det är en glad, positiv och vänlig ras som tycker mycket om barn. Rasen är mycket social och passar snarare som familjehund än som enmanshund. Den kommer ofta överens med andra hundar och djur om den får vänja sig vid tidig ålder. Pudeln kan vara något reserverad mot främlingar.

En pudel hänger med på allt och har stort behov av att tränas för att hållas glad och stimulerad. Rasen är lekfull, snabbtänkt och lätt att fostra. Den kan lätt lära sig att manipulera sin ägare om man inte passar sig.

Utseende och storlek

Toypudel är den minsta varianten och har en mankhöjd på cirka 24–28 cm. Den näst minsta kallas för dvärgpudel och blir cirka 28–35 cm. Mellanpudeln blir cirka 35–45 cm och den största, storpudeln blir cirka 45–60 cm.

Pudeln är välbyggd och ger ett elegant intryck. Rasen har en karaktäristisk spänstig, lockig, krusig och ullig päls. Färgen på pälsen finns i svart, vitt, brunt, grått (silver) och aprikosröd.

Övrig fakta

Pudeln är aktiv och kräver en hel del motion. Den älskar att leka och kräver minst en lång promenad om dagen. Den tycker om att vara utomhus och älskar att simma, springa efter bollar och agility. Rasen tycker inte om att lämnas ensam för mycket, då den är mycket beroende av sina människor.

Rasen fäller inte men som ägare får man vara beredd på att det ingår en hel del pälsvård. Utställningsfrisyrerna kräver mycket klippning, borstning och badning. Pudeln är en frisk ras och lever länge. Den stora pudeln blir ofta 12–13 år gammal, de mindre blir ofta 15 år eller mer.