Hundraser

Rhodesian ridgeback

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Rasen har tidigare använts till jakt och som vakthund men används numera som sällskapshund. Den är aktiv och bör ha en ägare som uppskattar att vara ute och röra på sig mycket i naturen.

Personlighet och temperament

Rhodesian ridgeback passar perfekt som familjehund, även om den har en hel del vakt- och jaktinstinkt. Den älskar sin familj och väljer ofta ut en som den tycker mest om. Den är lojal och har lätt för att lära sig saker, även om den behöver mycket motivation av sin ägare.

Rasen kan vara krävande på så vis att den har en tendens att uppvisa rädslor och behöver därför en ägare som är hundvan. Den behöver en konsekvent och tydlig fostran. Rhodesian ridgeback går ofta bra tillsammans med andra djur och bryr sig inte om främlingar, men den bör tidigt socialiseras tidigt med andra människor, djur och händelser.

Utseende och storlek

Rhodesian ridgeback är en stor, kraftfull, smidig och elegant hund. Hanen blir cirka 63 – 69 cm hög och väger mellan 36 – 41 kg. Tiken blir cirka 61 – 66 cm hög och väger mellan 29 – 34 kg. Utmärkande för rasen är den så kallade ridgen, en hårkam längs manken som växer mothårs. Färgen på pälsen är röd vetefärg, ljus vetefärg och vetefärg.

Övrig fakta

En rhodesian ridgeback är perfekt för dig som vill lägga mycket tid på sin hund. Rasen är mycket intensiv som valp och unghund och det tar tid att uppfostra den. Den har även ett stort behov av miljö- och socialträning.

En ridgeback har lätt för att anpassa sig till sin ägares aktivitetsnivå, men är trots allt en aktiv hund som behöver motioneras. Den behöver få minst en lång promenad per dag. Rasen har en förväntad livslängd på 10 – 12 år.