Hundraser

Riesenschnauzer

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Riesenschnauzer är en typisk brukshund som används inom de flesta bruksgrenar samt inom bevaknings- och räddningshundverksamheten. Trots sina bruksegenskaper fungerar den även bra som en aktiv familjehund.

Personlighet och temperament

Riesenschnauzers är en aktiv, social, och modig ras. Den föddes upp för att arbeta och är därför mycket arbetsvillig, uthållig och tålig. Rasen är lekfull och lojal mot sin familj samtidigt som den kan vara ganska krävande. På grund av rasens envishet, självständighet och starka vilja behöver den en fast och konsekvent uppfostran. Rasen är i stort behov av mental stimulans för att må bra.

Riesenschnauzers är lugn runt familj och barn och passar bra som familjehund, även om den kan vara lite för livlig för en småbarnsfamilj. Rasen beskyddar sin familj och passar därför även bra som vakthund. Den är misstänksam mot främlingar och det är därför viktigt att vänja hunden vid att folk kommer på besök. Riesenschnauzers kan komma bra överens med andra hundar och katter, under förutsättningen att de vuxit upp ihop.

Utseende och storlek

Riesenschnauzer är en stor och kraftfull hundras med ett respektabelt utseende. Rasen ser ut som en förstorad version av Schnauzer och har en mankhöjd på 60 – 70 cm och en vikt på 35 – 47 kg. Riesenschnauzer har en sträv päls med tät underull och finns i färgerna svart, peppar och salt. Pälsen kräver en del pälsvård och behöver trimmas 3 – 4 gånger per år.

Övrig fakta

Riesenschnauzer är en mycket motionskrävande ras och behöver ett par längre promenader varje dag för att må bra. Den kan springa i flera timmar och älskar att leka i trädgården. Den är framavlad för att döda skadedjur och du bör därför ha din Riesenschnauzer kopplad under motionsrundan. Koppel är också att rekommendera eftersom den inte alltid kommer tillbaka när du ropar. Riesenschnauzer har en förväntad livslängd på 12 – 15 år.