Hundraser

Rottweiler

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Rottweilern är en arbetshund med en hel del vaktinstinkt. Många rottweiler har under åren blivit försvarsmaktshundar men den fungerar också bra som aktiv familjehund. Det är en stor hund som kräver mycket stimulans och motion men är mycket anpassningsbar. Den trivs både i ett hus på landet eller i en lägenhet i stan.

Personlighet och temperament

Rottweilern är en snäll och vänlig ras. Trots att den kan ge ett ruskigt intryck är det en lugn, pålitlig och lydig ras som är kärleksfulla mot sin ägare. Rasen är orädd och har ett självsäkert uppträdande. Den älskar att arbeta och att delta i nästan all slags hundsport såsom lydnad, vallning och weight pull.

Rasen behöver redan från valpstadiet omfattande och kontinuerlig socialisering för att fungera bra som familjehund. Den kommer bra överens med barn, andra husdjur och hundar under förutsättningen att de har vuxit upp tillsammans.

Utseende och storlek

Pälsen består av täckhår och underull. Täckhåret är medellångt och grovt och ligger stramt mot kroppen. Rottweilern fäller under vissa perioder när de gör sig av med mycket päls. Färgen på pälsen är svart med rödbruna tecken. Rasen är en ganska kraftig och en vuxen hane blir cirka 61 – 68 cm hög och väger runt 50kg. En vuxen tik blir cirka 56 – 63 cm och väger vanligtvis cirka 42kg.

Övrig fakta

Är man intresserad av att skaffa sig en Rottweiler är det viktigt att först läsa på om rasens egenskaper. Man bör också vara medveten om att rasen kräver flera timmar motion och mental stimulans varje dag. Rasen tycker om att ha människor runt sig och vill inte lämnas ensamma längre stunder. En uttråkade Rottweilern kan lätt bli destruktiv.

När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns tyvärr ingen garanti att hundallergiker tål Rottweilern. Precis som andra stora hundar lever inte Rottweilern särskilt länge. Den förväntade livslängden är 8 – 11år.