Hundraser

Saluki

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Saluki är en av de äldsta hundraserna som finns idag. Rasen avlades fram för att användas som hetsjakthund, och används fortfarande inom det området idag i ursprungsländerna. I Sverige används Saluki framförallt som sällskapshund och har blivit mer populär inom aktiviteter som kapplöpning, viltspår, agility, lydnad och Lure coursning (jakt efter konstgjort byte).

Personlighet och temperament

Saluki är en busig, aktiv och en mycket självständig ras. Rasen är snäll och kärleksfull mot sin familj men kan samtidigt ge intrycket att den inte bry sig särskilt mycket. Rasen kan vara reserverad mot främlingar men kommer bra överens med andra hundar och katter, framförallt om de har vuxit upp tillsammans.

På grund av rasens starka jaktinstinkt är det svårt att hindra den från att jaga smådjur, kaniner och gnagare. Den kräver en ägare som kan ge en god uppfostran och sätta tydliga gränser. Det är viktigt att socialträna hunden redan som valp samt att gå valp- och fortsättningskurser.

Utseende och storlek

Saluki är en medelstor, stark och uthållig ras som ger ett graciöst intryck. Den har en mankhöjd på 60 – 70 cm och en vikt på 20 – 30 kg. Rasen finns i de två pälsvarianterna, slät- och långhårig. Den långhåriga varianten innebär lång päls på öron, svans och baksidan av lår och ben, medan resten av pälsen är kort och silkeslen. Saluki finns i nästan alla färger, färgkombinationer och teckningar.

Övrig fakta

Saluki är en mycket aktiv ras när den är utomhus och behöver därför mycket aktivering, motion och mental stimulans. Har den fått sin dagliga motion är den lugn och tillfredsställd när den är inomhus. Där tar den inte mycket plats utan rullar ihop sig när den ligger ner.

Då rasen har kvar sin enorma jaktlust är det bäst att hålla den i koppel eller att släppa den på ett säkert ställe. Den är född för att springa och blir väldigt glad när den får gör det men hunden kommer inte tillbaka till dig om den sätter av om den får syn på en katt eller hare.

Saluki har en tendens att knyta an till en ägare och kan må mycket dåligt om den lämnas ensam för länge. Den kan även bli mycket lyckligare om den får en salukikompis. Rasen har en livslängd på 12 – 14 år.