Hundraser

Samojedhund

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Samojed är en polar- och draghund som tycker om utmaningar, framförallt inom de olika bruksgrenarna. Rasen har stort behov att få utlopp för sin enorma energi och arbetsglädje och skulle därför inte trivas som enbart sällskaps- och utställningshund.

Personlighet och temperament

Samojeden är en vänlig, glad och pålitlig ras som passar perfekt som familjehund då den älskar att vara nära människor. Det är en social, intelligent, envis och självständig ras som gärna vill vara en del av sin ägares aktiva vardag.

Den kommer bra överens med barn men kan vara lite för studsig och klumpig för små barn, och kan lätt råka putta omkull dem. Det går att träna Samojeden att komma överens med katter och andra husdjur i hemmet och den bör socialiseras från tidig ålder. Den skäller när någon kommer, vilket gör den till en mycket bra vakthund.

Utseende och storlek

Samojeden är en medelstor, arktisk spetshund som utstrålar styrka, uthållighet, smidighet och elegans. Den har kraftig benstomme och mycket tjock päls. Öronen står rätt upp och svansen bärs böjd över ryggen. Hanen blir cirka 57cm hög och väger mellan 20 – 25 kg. Tiken blir cirka 53 cm och väger mellan 16 – 20 kg.

Den tjocka pälsen är vit, ljusbrun eller gräddfärgad och av alla polarhundarna är Samojeden mest krävande i sin pälsvård. Den fäller mycket och kräver regelbunden borstning.

Övrig fakta

Samojeden är en mycket aktiv hund och kräver mycket fysisk och psykisk stimulans varje dag. Aktiviteter som agility, spårning och släddragning passar rasen perfekt och håller den både fysiskt och mentalt stimulerad. Den älskar att springa och har, precis som de flesta draghundar, svårt att gå i koppel. Lägg därför mycket tid på koppelträning.

Samojeden kan vara svår att ha lös eftersom jaktinstinkten är så stark. Den är dessutom svår att träna eftersom den fort tröttnar på repetitiva kommandon och kräver därför en ägare med stort tålamod. Rasen gärna vill vara med sin familj och tycker därför inte om att lämnas ensam för länge. Samojeden är känd för att vara en god kamrat och har en livslängd på 12 – 13 år.