Hundraser

Schipperke

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Schipperke har tidigare använts som vakthund och råttfångare på de belgiska och holländska kanalbåtarna. Idag används rasen framförallt som sällskapshund med typiska vaktegenskaper. Rasen passar också bra för olika hundsporter såsom bruks, lydnad, agility, freestyle och rallylydnad.

Personlighet och temperament

Schipperke är en aktiv, snabb och mycket nyfiken ras som älskar att utforska världen tillsammans med sin ägare. Den är outtröttlig och äventyrlig och vill gärna ta del av vad som händer runtomkring den.

Schipperke kan vara ganska högljudd och det är därför viktigt att så tidigt som möjligt lära den att skälla när den ska. Rasen kommer mycket bra överens med barn andra husdjur och hundar om den blivit socialiserad tidigt. Den är trogen mot sin familj men kan vara något reserverad mot främlingar.

Utseende och storlek

Schipperke är liten och kvadratiskt byggd med kraftig och högt buren hals. Hanen blir cirka 28 – 33 cm och väger mellan 3 – 9 kg. Tiken blir cirka 25 – 30 cm och väger mellan 3 – 9 kg. Pälsen är tät, rak och riklig med krage. Svansen bärs vanligtvis rullad upp över ryggen. Färgen på pälsen är svart, aprikos, gräddfärg, chokladbrun och blå. Rasen kräver inte särskilt mycket pälsvård, det räcker med borstning vid fällning och bad vid behov.

Övrig fakta

Schipperke är en nyfiken ras som har massa energi och kräver därför en hel del motion. Skogspromenader är en motionsform som passar rasen perfekt och den tycker om att vara ute oavsett väder och terräng. Rasen älskar att följa med sin ägare överallt och följer gärna med på bil- och båtfärder.

Schipperke jagar gnagare och andra skadedjur och det kan vara svårt att få den att komma tillbaka när du ropar. Du bör därför motionera din Schipperke på ett säkert ställe eller i koppel. Rasen har en förväntad livslängd på 13 – 15 år.