Hundraser

Shih tzu

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Shih tzu passar perfekt som sällskapshund och är känd för sin långa och vackra päls. Rasen saknar helt vaktinstinkt och skulle bara vifta på svansen om den mötte en inbrottstjuv. Shih tzu vill gärna vara nära sina ägare och älskar att ligga i knät.

Personlighet och temperament

Shih tzu är en glad, vänlig och positiv ras som är lätt att handskas med. Det är en livlig, lekfull och kärleksfull ras som ofta kräver mycket uppmärksamhet. Den kan var lite av en knähund men kan absolut stå upp för sig själv om den måste.

Shih tzu har lätt för att anpassa sig och kommer bra överens med andra hundar, husdjur och främlingar. Detta gör att den passar perfekt som sällskapshund. Den tycker mycket om att ha människor runt omkring sig och vill gärna sova i ditt knä eller bredvid dig i soffan.

Utseende och storlek

Shih tzun är en liten men kraftig hund och är något längre än vad den är hög. Rasen mankhöjd är cirka 25 cm och den väger mellan 5 – 10 kg. Shih tzun har väldigt mycket päls som kräver regelbunden pälsvård. Många väljer att klippa pälsen kortare för att göra det lättare. Pälsen finns i alla färger.

Övrig fakta

Shih tzus lär sig ganska långsamt och är kända för att vara svåra att få rumsrena. Enklare lydnadssaker kan ta lång tid och det är därför viktigt att ha tålamod. Det är viktigt att vara konsekvent men det är lika viktigt med beröm och belöning.

Rasen är väldigt sällskapssjuk och blir inte glada om den lämnas ensamma under längre perioder. Den kan få separationsångest, skälla och bli destruktiv om den blir ensam allt för länge. Det är viktigt att ensamträna hunden i tidig ålder för att dämpa detta. Shih tzus förväntade livslängd är 11 – 14 år.